MACTEL.COM.AU
 
 
 
 

Home Page » News Australia » ТРОШОЦИТЕ ЗА БРЕМЕНОСТ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА 1 000 ПРОЦЕНТИ ВО ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ
 
ТРОШОЦИТЕ ЗА БРЕМЕНОСТ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА 1 000 ПРОЦЕНТИ ВО ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ
12.01.2018, 13:25:00
 
 
 

Некои австралиски родители плаќаат за 1.000 проценти повеќе од сопствените џебови за да имаат бебе отколку што тоа би го направиле пред 25 години.

.

 

Новите истражувања од Универзитетот Џејмс Кук ги анализираа податоците од распоредот "Medicare Benefits Schedule" од 1992-3 до 2016-17, откривајќи како трошоците од сопствен џеб се промениле за негата во и надвор од болница.

Истражувачот Emily Callander рече дека акушерската нега има највисоки трошоци од сопствен џеб од било која услуга опфатена со здраственото осигурување.

"Помеѓу 1992-3 и 2016-7, најголемото просечно зголемување на било која услуга беше за вонболнички акушерство, што се зголеми за 1035 проценти", рече таа.

"Трошоците за акушерска нега во болницата се зголемија за 77 отсто".

Откако се прилагоди на инфлацијата, наплаќањето за вонболнички акушерски услуги во 1992 до 1993 година изнесувало 23,35 долари. Во 2016-17, просечната цена се зголеми на 265 долари.

Надоместокот во болницата во 1992 до 1993 година изнесувал 442,00 долари, а во 2016-17 година се зголеми на околу 782 долари.

Истражувачите откриле дека трошоците од сопствен џебот се зголемиле на сите локации, но таксите постојано повисоки од националниот просек биле во поголемите градови.

Истражувањето, објавено во Австралискио Ново Зеландскиот весник за акушерство и гинекологија, повикува на поголема транспарентност кога станува збор за трошоците на пациентите.

"Постои силна потреба во сите медицински оддели за поголема транспарентност на таксите, овозможувајќи им на пациентите да го користат системот на слободен пазар и да изберат добавувачи врз основа на вредноста", рече таа

Главниот извршен директор на Consumers Health Forum, Леан Велс, рече дека високите трошоци за медицинска помош ќе ги одвлечат луѓето од приватниот третман, создавајќи притисоци и на јавниот и на приватниот здравствен систем.

"Овој извештај кој изнајде зголемување од над 1.000 проценти во вонболничките акушерски трошоци во изминатите 25 години е само дел од сликата", рече таа.

"Акушерите, исто така, можат да наплатат илјадници долари, кои не се опфатени со статистиката на студијата, за да се" контролираат "бременостите.

Федералната влада формираше работна група за да ги разгледа трошоците за здравствено осигурување од сопствен џеб.

"Прегледот на трошоците за медицината дојде во вистинско време, и Consumers Health Forum ќе изврши притисок врз Владата за мерките што ќе им бидат од корист на потрошувачите за да се разјаснат сите трошоци што пациентите сега мора самите да ги преземат", рече г-ѓа Велс.

 
 
 
 
      
 
 
 
Related News