MACTEL.COM.AU
 
 
 
 

Home Page » Entertainment » ДОНЕСЕН УШТЕ ЕДЕН ЧУДЕН ЗАКОН ЗАБРАНА НА СТАПЧИЊА ЗА УШИ
 
ДОНЕСЕН УШТЕ ЕДЕН ЧУДЕН ЗАКОН ЗАБРАНА НА СТАПЧИЊА ЗА УШИ
12.01.2018, 12:22:33
 
 
 

Шкотската влада планира да ги забрани стапчињата за уши, а се верува дека оваа мерка ќе го преполови загадувањето со пластика, велат активистите.  

.

„Забраната за пластични стапчиња за уши ќе биде јасен знак за нашата амбиција да се посветиме на прашањата за пластиката во морето“, вели Росеана Канингам од Министерството за околина.

Таа вели дека и покрај различните кампањи луѓето се уште фрлаат во отпад во тоалетот, а на тоа мора да им се стави крај, пишува Guardian.

„Шкотскиот систем на канализација собира и третира околу 945 милиони литри отпадни води секој ден. Тие системи не се осмислени да ја отстрануваат платиката како стапчиња, кои може да ги убијат морските животни“, вели таа.

 
 
 
 
      
 
 
 
Related News