MACTEL.COM.AU
 
 
 
 

Home Page » News Australia » ВО АВСТРАЛИЈА ПИЛОТ ПРОЕКТ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА СПОДЕЛУВАЊЕ НА ЧУВСТВИТЕЛНИ СЛИКИ НА ИНТЕРНЕТ
 
ВО АВСТРАЛИЈА ПИЛОТ ПРОЕКТ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА СПОДЕЛУВАЊЕ НА ЧУВСТВИТЕЛНИ СЛИКИ НА ИНТЕРНЕТ
12.11.2017, 08:00:00
 
 
 

Во Австралија се покренува пилот проект кој ќе ги претвори сите ваши слики во дигитални отпечатоци, и на тој начин ќе спречи други корисници да ги објават вашите слики.

.

 

Фејсбук се здружи со четири земји во тестирањето на превентивниот систем за откривање и одбрана од „одмаздничко порно“.

Од компанијата која го креираше уредот „eSafety“ минатата недела го најавија партнерството со еден голем број на социјални медиуми, и го претставија пилот проектот кој ќе овозможи нивните клиенти да ги пријават „чувствителните слики“, кои се споделени на социјалните мрежи без нивна дозвола.

Уредот под името еSafety, кој е направен да делува првично за да го спречи онлајн злоставувањето на малолетниците ги замоли граѓаните на Австралија да ги пријават нивните интимни слики за кои се плашат да не се појави на интернет.

Тие тогаш ќе го известат Фејсбук, кој користи технологија која што ќе одговара за сликите, со цел да спречи понатамошно прешерување на Фејсбук, Месенџер, Фејсбук групите или Инстаграм.

Менаџерот на Фејсбук за глобална безбедност, Антигона Давис изјави дека таквиот прв пилот проект ќе го користи „последниот збор на технологијата за да го спречи повторното споделување на сликите на нивните платформи“.

 Австралискиот комесар од Канцеларијата на „eSafety“, Жили Инман Грант изјави дека „одмаздничкото порно“ или „злоставувањето со помош на сликите“ може да биде неверојатно поразително искуство за жртвите.

Жртвите од порно одмаздата често даваат првична согласност за споделување на сликите со уште една личност, за да подоцна дознаат дека сликите паднале во рацете на погрешни луѓе. Сексуално експлицитните фотографии, тогаш може да се користат за уцени.

Неодамнешната студија утврди дека еден од пет Австралијанци, бил жртва на „одмаздничко порно“. Меѓу жртвите имало и мажи и жени.

 
 
 
 
      
 
 
 
Related News