MACTEL.COM.AU
 
 
 
 

Home Page » News Australia » АВСТРАЛИЈА ПРЕСТАНУВА ДА ПРОИЗВЕДУВА АВТОМОБИЛИ
 
АВСТРАЛИЈА ПРЕСТАНУВА ДА ПРОИЗВЕДУВА АВТОМОБИЛИ
11.10.2017, 09:25:00
 
 
 

До оваа дата својата фабрика во Елизабет треба да ја затвори General Motors, каде што се произведуваат моделите Holden – Commodore и Caprice. Американскиот гигант веќе го запре производството на Holden Cruze како и својата австралиска фабрика за мотори.

.

 

Првиот кој го напушти производството во Австралија беше Ford, минатата година, за деновиве да затвори фабриката Алтона во предградието на Мелбурн. Така, по 54 години, Toyota ги затвори своите производствени капацитети во земјата.

Австралија е една од првите земји кои започнале да произведуваат автомобили во раните 60-ти години – во 1963 година во производство влегла Toyota Tiara. По 15 години, започна производството на мотори, а во 1994 година официјално беше отворена новата фабрика Altona.

Сите брендови кои го прекинаа производството во Австралија велат дека нема да го напуштат пазарот, туку само ќе увезуваат автомобили од странство, бидејќи ќе ги чини поевтино.

 
 
 
 
      
 
 
 
Related News