MACTEL.COM.AU
 
 
 
 

Home Page » News Macedonia » ПРОДОЛЖУВА ДЕБАТАТА ЗА ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИТЕ НА КОМИСИЈАТА ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ
 
ПРОДОЛЖУВА ДЕБАТАТА ЗА ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИТЕ НА КОМИСИЈАТА ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ
12.09.2017, 10:56:32
 
 
 

Собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците денеска треба да ја продолжи расправата за Предлог законот за употреба на јазиците, во прво читање.

.

Според образложението од Министерството за правда, основна цел за носење на законот е доследна примена на уставните амандмани во законскиот текст во однос на употребата и примената на јазикот што го зборуваат најмалку 20 проценти од граѓаните на Република Македонија и неговото писмо. Воедно се регулира и употребата на другите јазици на кои зборуваат граѓаните од заедниците кои се помалку од 20 проценти.

 
 
 
 
      
 
 
 
Related News