MACTEL.COM.AU
 
 
 
 

Home Page » News Australia » ДЕТЕ ОСЛЕПЕ ПОРАДИ ИГРАЧКА
 
ДЕТЕ ОСЛЕПЕ ПОРАДИ ИГРАЧКА
19.04.2017, 10:02:00
 
 
 

Тинејџер од Тасманија го загубил 75 отсто видот откако си игарл со ласер и го држел вперен во своите очи, јавија австралиските медиуми.

 

.

14-годишното дете дошло кај офталмолог со сериозни повреди на очите и обајснил дека си играл со ласер при што кратко го вперил во своите очите, по што лекарот утврдил дека момчето има изгорени рожници и засекогап си го оштетил својот вид.

Дури и притоа го фотографирал за да може повредите да ги испитува и натаму и да ги чува во својата архива.

-За жал, делот кој е повреден  е токму оној кој создава детален вид и поради тоа размерите на повредата се толку големи и далекусижни, објасни лекарот која наведе дека повредите настанале речиси моментално во текот на кобната игра иако детето не почувствувало никаква болка.

Лекарот верува дека тинејџерот може да си поврати видот откако ќе му спласне отокот, но сугерира дека малечкиот мора да се подготви дека остатокот од животот ќе го помина со 25 отсто вид.

По овој инцидент тасманиските власти ги предупредија родителите да водат сметка со што си играат нивните деца и кои се опасносите од одредени „играчки“.

 
 
 
 
 
      
 
 
 
Related News