MACTEL.COM.AU
 
 
 
 

Home Page »
 
Десетте Божји Заповеди
 
 

1. Јас сум Господ Бог твој, да немаш други богови освен мене.
      
2. Не прави идол или слика од она што е горе на небото, што е долу на земјата и што е во водата, под земјата, не им се поклонувај и не им служи.
      
3. Не го изговарај напразно името на Господа, твојот Бог.
      
4. Спомнувај си за денот на одморот за да го празнуваш, шест дена работи и сврши си ги сите работи, а седмиот посвети си го на Господа, твојот Бог.
      
5. Почитувај го твојот татко и твојата мајка за да ти биде добро и да поживееш долго на земјата.
      
6. Не убивај.
      
7. Не прави прељуба.
      
8. Не кради.
      
9. Не сведоци лажно против својот ближен.
      
10. Не пожелувај ништо што е туѓо.